Bij overlijden

Bij overlijden

Bij een overlijden thuis meldt u dat aan de huisarts. Wanneer iemand in een ziekenhuis of zorgcentrum overlijdt, dan wordt de zorgarts automatisch ingeschakeld. De arts zal een verklaring van overlijden invullen waarmee later bij de gemeente aangifte gedaan kan worden. Vervolgens zal de arts controleren of de overledene geregistreerd staat bij het donorregister. Indien de overledene niet staat geregistreerd kunnen de nabestaanden beslissen of er wel of niet gedoneerd mag worden. In het geval dat iemand tijdens een reis overlijdt neemt u contact op met de alarmcentrale van de verzekering.

Vervolgens kunt u contact opnemen met een uitvaartonderneming om de uitvaart te laten regelen.

Indien u met mij contact opneemt stel ik u een aantal vragen zoals: de naam van de overledene, adres van overlijden en telefoonnummer(s) van de contactpersoon. Ook is het van belang om na te denken waar u uw dierbare wilt opbaren, thuis of in een uitvaartcentrum. Wanneer de overledene als laatste huisvesting in een instelling heeft gewoond dan is het vaak mogelijk om daar de opbaring te laten plaatsvinden. Mocht dat daar niet mogelijk zijn dan kunnen we kijken naar andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een 24-uurskamer op een andere locatie.

U kunt aangeven dat u wilt dat de overledene verzorgd wordt zodra het mogelijk is. Wanneer u behoefte heeft om nog even rustig samen te zijn dan heeft u alle gelegenheid om de tijd daarvoor te nemen.